Yleistä

Lions Clubs International on kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö. Siihen kuuluu 46 000 paikallisjärjestöä ja 1,3 miljoonaa jäsentä noin 200 maassa. Kansainvälinen päämaja on Oak Brookissa, Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Lions-nimen kirjaimet viittaavat englanninkielisiin sanoihin Liberty, Intelligence, Our Nations’ Safety, ja suomenkielisiin sanoihin Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nuorelle Sukupolvelle.

Järjestön perusti yhdysvaltalainen Melvin Jones 7. kesäkuuta 1917. Ensimmäinen Yhdysvaltain ulkopuolinen lionsklubi perustettiin vuonna 1920 Kanadaan. Euroopassa lions-aate tuli ensimmäisenä Ruotsiin vuonna 1948. Naiset ovat voineet liittyä jäseniksi Lions-klubeihin ja perustaa klubeja vuodesta 1987. Naisten osuus jäsenistöstä oli n. 13 prosenttia vuonna 2006.

Suomen Lions-toiminta sai alkunsa, kun LC Helsinki-Helsingfors perustettiin 14. elokuuta 1950. Suomessa toiminnan “kummina” pidetään kanadansuomalaista Arne Ritaria. Vuonna 2006 Suomessa toimivia lionsklubeja oli 953, jakautuneina 14 alueelliseen piiriin. Kansainvälisessä järjestössä Suomi tunnetaan Monikertaispiiri MD-107-Suomi -nimellä, jonka klubit yhdessä muodostavat Suomen Lions-liitto Ry:n. Jäseniä Suomessa vuonna 2006 oli n. 26 800. Miesklubeja vuonna 2006 oli 776, yhteisklubeja (joissa voi olla mies- että naisjäseniä) oli 64 ja naisklubeja 113. Lions-toiminnan alla organisoituvaa nuorten toimintaa, eli ns. Leoklubeja Suomessa oli 45 ja niissä jäseniä 195.

Kansallisista hyväntekeväisyyshankkeista esimerkkinä voitaneen mainita ns. “Punainen Sulka”-kampanjat, joilla on kerätty varoja mm. syöpätyöhön, sotaveteraanien ja -invalidien, vammaisjärjestöjen ja vanhusten hyväksi. Paikallistason tyypillisiä kohde-esimerkkejä ovat mm. lasten- ja vanhustenkotien auttaminen, stipendien jako kouluissa, paikallisten urheilu- ym. seurojen tukeminen, sairaaloihin tarvittavien kalustohankintojen tukeminen, sotaveteraanien auttaminen, vanhusten kotien kunnostaminen – mitä tahansa klubit keskuudessaan päättävät tai saavat aktiviteetti-ideoita tietoonsa.