Ser-keräys – yksi tapa tehdä hyvää

28.10.2020
Lähes 20 000 kiloa romua pois mynämäkeläisten nurkista

Mynämäen Lions Club järjesti viime vuonna ensimmäistä kertaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräyksen, joka sai huikean suosion, sillä romua kertyi tuolloin peräti 22 720 kiloa.

Tänä vuonna klubi päättikin uusia tempauksen, ja romua otettiin vastaan seurakuntakodin pihalla viime perjantaina viiden tunnin ajan. Viime vuonna klubi järjesti myös romujen noutopalvelun, mutta sitä ei koronan vuoksi tällä kertaa järjestetty, mutta romua kertyi silti lähes 20 000 kiloa.

Klubin jäsenet ohjasivat ja auttoivat romujen tuojia, ja lajittelivat romut kontteihin: hellat, uunit ja pesukoneet yhteen ja lisäksi kylmälaitteet, pientavara sekä televisiot kaikki omiin kontteihinsa. -Näin niiden jatkokäsittely on helpompaa, totesi keräystä organisoinut Jouko Suominen. Klubin presidentti Markus Kiveinen toteaa klubin todennäköisesti olevan valmis järjestämään keräyksiä jatkossakin, mutta vielä mietitään, pidetäänkö niitä joka vuosi vai harvennetaanko tahtia.

Ainakin romujen tuojilta tuli kiitollisia kommentteja siitä, että tavaraa on helppo tuoda tiettynä päivänä järjestettyyn keräykseen. Osa oli liikkeellä pakettiauton tai peräkärryn kanssa, osan tavarat mahtuivat auton takalaatikkoon, mutta tuotiinpa niitä rollaattorillakin. Saadun palautteen mukaan on hyvä, kun keräyspaikka on helposti saavutettavissa keskeisellä paikalla keskustassa ja romuja tulee helpommin kerättyä kotona, kun on ilmoitettuna tietty aika ja paikka, jonne ne voi viedä.

Mynämäen leijonien romunkeräystempaus liittyi Suomen Lions-liiton valtakunnalliseen Hyvän Päivään. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota lionien vapaaehtoiseen palvelutoimintaan ja tehdä samalla tunnetuksi paikallista lionstoimintaa ja kertoa klubien monista tavoista tehdä hyvää paikkakunnalla.

Lions-toiminta on lionsklubin muodostamassa yhteisössä tehtävää vapaaehtoistyötä omalla paikkakunnalla ja yhdessä muiden lionsklubien kanssa kotimaassa ja koko maailmassa. Suomen lionsklubit avustavat palvelullaan ja rahalahjoituksillaan kotimaansa ja maailman apua tarvitsevia arviolta 4–5 miljoonalla eurolla vuodessa.

Suurin osa lionsklubien palvelutyöstä tapahtuu omalla paikkakunnalla, omassa lähiyhteisössä. Tyypillisiä aktiviteetteja ovat nuorten harrastusten tukeminen, vanhusten auttaminen, lähiympäristön kunnostaminen, veteraanien tukeminen, markkinoiden tai muiden yleisötapahtumien järjestäminen tai avustaminen niiden järjestelyissä.
LC Mynämäki kohdistaa kaikkien palveluaktiviteettiensa tuoton lyhentämättömänä paikalliseen hyväntekeväisyystoimintaan.

Klubin suurin palveluaktiviteetti ovat olleet jokavuotiset Laurin Markkinat, jotka valitettavasti tänä vuonna peruuntuivat korona-pandemian vuoksi. Jokavuotisia ovat olleet myös joulukadun avajaiset yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa sekä koulujen stipendit, srk:n diakoniatyön kautta jaettavat jouluavustukset paikkakunnan vähävaraisille sekä sankarivainajien haudoille kynttilöiden sytytys itsenäisyyspäivänä ja jouluna.
Muita palveluaktiviteetteja klubilla ovat olleet paikallisen palveluhakemiston teko, rahalahjoitus “Anna aikaa vanhuksille” -projektiin, rahalahjoitus nuorten syrjäytymisen ehkäisy -projektiin, rahalahjoitukset paikallisten vapaaehtoisten palokuntien nuoriso-osastoille, sydäniskurin hankinta paikkakunnalle, sankarivainajien muistolaattojen puhdistusprojekti, pyöräilykypärien lahjoitus koulunsa aloittaville, kirjalahjoitukset Laurin koululle, osallistuminen torin mökkien rakennustalkoisiin yhdessä Rotaryjen kanssa sekä kauppa-asiointiavun järjestäminen sitä tarvitseville koronakevään aikana.

Klubi mahdollistaa myös Lions Quest -koulutuksia paikallisille opettajille ja varhaiskasvattajille sekä tukee taloudellisesti kansainväliseen Lions-nuorisovaihtoon lähteviä nuoria.

Markus Kiveinen
LC Mynämäki
klubipresidentti